Оперативно-рятувальна служба 101 інформує, застерігає, попереджає

Осінь – золота пора, яка багата на різноманітні дари природи, один з них гриби, проте хочеться черговий раз нагадати, що вживання неякісних та незнайомих грибів може призвести до летальних випадків.  Аби не трапилось нещастя, потрібно дотримуватись нескладних правил. Насамперед, варто уважно вивчити зовнішні ознаки їстівних та отруйних грибів. Рятувальники в котрий раз попереджають, що навіть досвідчені грибники не застраховані від отруєння. При приготуванні треба пам’ятати, що недоварені, не смажені, промиті й навіть у друге підігріті гриби можуть виявитися причиною отруєння.  Але найчастіше трагедії трапляються з наступних причин:
- вживання в їжу отруйних грибів, зовні схожих на їстівні;
- неправильна технологія приготування грибів;
- запізніле звернення за медичною допомогою;
- самолікування.
Аби не отруїтися грибами:
- Ніколи не використовуйте в їжу малознайомі гриби, а також старі гриби, червиві або зіпсовані.
- Не купуйте гриби у випадкових людей, у місцях «стихійної» торгівлі.
- Ніколи не збирайте гриби поблизу доріг.
- Не збирайте гриби на смітниках та поблизу могильників отрутохімікатів.
- Не зберігайте гриби довго, особливо в теплі.
- Суворо дотримуйтесь технологій приготування грибів.
При отруєні грибами головне -  не займатися самолікуванням! При будь-якому виді отруєння негайно викликайте лікаря!
 
Інспектор групи організації запобігання НС та заходів ЦЗ
28-ДПРЧ ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області
лейтенант служби  цивільного захисту
Максим Мельник
 
 
Все новости